Må begge ektefeller signere avtalen med megleren?
Eier dere boligen sammen, må begge være oppdragsgivere og signere avtalen med megleren, fordi ingen kan selge den andres del. Eier bare den ene boligen, kan han eller hun inngå oppdragsavtalen alene. Men er boligen felles bolig for ektefeller, kan den ikke selges uten skriftlig samtykke fra den andre. Derfor vil megleren som regel be din ektefelle signere megleravtalen eller et eget samtykke. Regelen om samtykke gjelder ektefeller, ikke samboere.
Emilie og mannen bor i et hus som står bare på hennes navn. Hun arvet det før de giftet seg. Nå skal de flytte, og megleren har sendt oppdragsavtalen til begge. Mannen spør hvorfor han skal signere når huset ikke er hans.
Eier dere sammen, må begge være oppdragsgivere
Er dere sameiere, eier hver av dere en del av boligen. Ingen av dere kan selge den andres del. Et flertall av sameierne kan heller ikke bestemme at hele eiendommen skal selges (sameigelova § 4). Megleren trenger derfor oppdrag fra alle eierne for å kunne selge hele boligen.
Oppdragsavtalen skal oppgi oppdragsgiverens navn, adresse og fødselsnummer (eiendomsmeglingsloven § 6-4, første ledd nr. 1), og den skal undertegnes av oppdragsgiveren (eiendomsmeglingsloven § 6-4, tredje ledd). Når dere er to eiere, betyr det at begge skal stå i avtalen og signere. Det gjelder ektefeller, samboere, søsken og andre som eier sammen.
Signerer bare den ene, har megleren et oppdrag som bare gjelder den ene eierens andel. Det er sjelden det dere ønsker, og det kan gi uklarheter om hvem som skal betale megleren. Sjekk også grunnboken. Det er der det står hvem som eier boligen, og i hvilke andeler. Mange par tror de eier likt, men har kjøpt med ulik egenkapital og fått det tinglyst med andre brøker. Megleren henter uansett grunnboksutskriften, men det er lurt å vite svaret før befaringen.
Må ektefellen signere når bare én eier boligen?
Eier bare den ene, er det eieren som er oppdragsgiver. Loven krever ikke at ektefellen signerer selve oppdragsavtalen. Men ekteskapsloven setter en grense for salget. En ektefelle kan ikke uten skriftlig samtykke fra den andre ektefellen overdra en eiendom som brukes som felles bolig (ekteskapsloven § 32). Det gjelder uansett hvem som eier boligen, og uansett om den er særeie.
Et salg uten samtykke kan den andre ektefellen kreve omstøtt, altså opphevet, ved dom. Søksmålet må reises innen seks måneder etter at ektefellen fikk vite om avtalen, og senest ett år etter tinglysingen (ekteskapsloven § 35).
Megleren skal sørge for at handelen kan gjennomføres trygt, og skal gi råd og opplysninger av betydning for handelen (eiendomsmeglingsloven § 6-3, andre ledd). Hun vil derfor be om ektefellens samtykke tidlig, ofte ved at ektefellen signerer oppdragsavtalen eller et eget samtykkeskjema sammen med eieren. For Emilies mann er signaturen altså et samtykke til salget, ikke et tegn på at han eier huset. Hva samtykket ellers innebærer, og hva som skjer hvis ektefellen nekter, er tema i egne artikler.
Felles bolig er det avgjørende
Regelen om samtykke gjelder eiendom som brukes som felles bolig. Den gjelder også andel i borettslag eller aksje som gir rett til felles bolig (ekteskapsloven § 32). En hytte eller en utleieleilighet som ikke er felles bolig, kan eieren selge uten samtykke etter denne regelen.
Regelen gjelder også etter separasjon og skilsmisse, helt til det er avgjort hva som skal skje med boligen i oppgjøret mellom ektefellene (ekteskapsloven § 34). Er boligen særeie, gjelder den fram til dere er separert eller skilt. Skal dere selge i forbindelse med et samlivsbrudd, står mer om valg av megler i Skilsmisse og boligsalg: hvem velger megleren?.
Samboere har ikke samme regel
Ekteskapsloven gjelder ektefeller. Eier en samboer boligen alene, gir ikke ekteskapsloven den andre samboeren noen rett til å nekte salget. Eier dere boligen sammen, er dere sameiere, og da må begge være oppdragsgivere uansett, som forklart over.
Hvem betaler megleren når dere er flere
Det kan ikke avtales at andre enn oppdragsgiveren betaler meglerens vederlag og utlegg (eiendomsmeglingsloven § 7-2, fjerde ledd). Er dere to oppdragsgivere, er dere begge ansvarlige overfor megleren. Hvordan dere fordeler kostnaden mellom dere, avtaler dere selv. Ofte trekkes den fra salgssummen før resten fordeles etter eierbrøken.
Si at boligen selges for 4 420 795 kroner, gjennomsnittsprisen i Norge ved utgangen av 2025 ifølge Eiendom Norge, FINN og Eiendomsverdi, og at meglerkostnadene er 80 000 kroner. Eier dere halvparten hver, og trekkes kostnadene fra før fordeling, får hver av dere rundt 2,17 millioner kroner før lån og andre kostnader.
Emilies mann signerte samtykket. Huset var Emilies, og hun sto alene som oppdragsgiver og betalte megleren.
Kort oppsummert
- Eier dere boligen sammen, må begge være oppdragsgivere og signere avtalen.
- Eier bare den ene, kan eieren inngå oppdragsavtalen alene.
- Felles bolig for ektefeller kan ikke selges uten skriftlig samtykke fra den andre.
- Regelen om samtykke gjelder ektefeller, ikke samboere.
- Megleren ber derfor ofte ektefellen signere tidlig, selv om han eller hun ikke eier boligen.