Betaler du megleren hvis boligen ikke blir solgt?
Har megleren ikke solgt boligen, har han ikke krav på provisjonen eller annet vederlag som er knyttet til at handel kommer i stand. Du betaler det oppdragsavtalen sier skal betales i den situasjonen, typisk utleggene og noen ganger et fast beløp for arbeid som er gjort. Loven krever at avtalen sier dette uttrykkelig. Sier du opp oppdraget, kan megleren i tillegg kreve et rimelig vederlag for utført arbeid.
Hanne hadde boligen ute i fire måneder uten at noen bød over prisen hun kunne godta. Nå vil hun trekke den fra salg og bo der et år til. Hun lurer på om megleren kan kreve provisjon, eller om hun bare betaler for annonsene.
Har megleren ikke solgt boligen, utløses ikke provisjonen
Megleren har krav på vederlag (betaling for arbeidet) dersom handel kommer i stand i oppdragstiden. Handel er kommet i stand når partene er endelig bundet (eiendomsmeglingsloven § 7-3). Blir det ingen handel, utløses ikke provisjonen. Det gjelder også fastpris og andre beløp som etter avtalen er knyttet til at boligen blir solgt.
Kravet gjelder også i tre måneder etter at oppdraget er ute, hvis du selger til noen megleren forhandlet med eller som fikk opplysninger om boligen fra megleren i oppdragstiden (andre ledd i eiendomsmeglingsloven § 7-3). Trekker Hanne boligen og selger den til en av budgiverne seks uker senere, kan megleren altså ha krav på vederlag likevel.
Oppdragsavtalen bestemmer hva du betaler
Loven krever at oppdragsavtalen sier hva megleren kan kreve dersom handel ikke kommer i stand (eiendomsmeglingsloven § 6-4). Avtalen skal også vise hvilke utlegg megleren kan kreve dekket, med et overslag, og et samlet kostnadsoverslag. Kravene gjelder fullt ut når du selger som privatperson (eiendomsmeglingsloven § 1-3).
Hva avtalene sier, varierer. Vanlige løsninger er at du betaler alle utlegg som har påløpt, at du betaler et avtalt fast beløp for arbeidet i tillegg, eller at du betaler for den tiden megleren har brukt. Det er den konkrete avtalen din som gjelder. Står det ingenting om situasjonen, har megleren ikke fulgt loven, og det er vanskelig for ham å kreve mer enn utlegg som er spesifisert.
Utleggene må du som regel dekke
Utlegg (det megleren har betalt til andre for deg, som annonser og foto) kan megleren kreve dekket etter hvert som han selv må betale dem, så lenge de er spesifisert i oppdragsavtalen (eiendomsmeglingsloven § 7-5). Kostnaden for en annonse som har ligget ute i fire måneder, er påløpt uansett om boligen ble solgt.
Utleggene er derfor den posten de fleste selgere ender med å betale når salget ikke går. Hvor stor den blir, avhenger mye av hvor stor markedsføring som ble bestilt. Mer om hva som kan velges bort, står i artikkelen om markedspakke hos megler.
Sier du opp, kan megleren kreve rimelig vederlag
Et oppdrag kan sies opp uten varsel av begge parter (eiendomsmeglingsloven § 6-5). Sier du opp, har megleren krav på et rimelig vederlag for arbeid som er utført. Utlegg kan kreves etter avtalen uten hensyn til oppsigelsen.
«Rimelig» betyr at beløpet skal stå i forhold til arbeidet som faktisk er gjort, ikke at megleren får full provisjon. Har megleren hatt befaring, laget salgsoppgave, holdt visninger og gjennomført en budrunde, er det mer enn om oppdraget stoppes etter første møte. Har oppdragsavtalen et fast beløp for oppsigelse, er det et utgangspunkt, men det må fortsatt være rimelig sett mot arbeidet.
Hvis oppdraget i stedet går ut av seg selv etter avtalt tid, er det ikke en oppsigelse fra deg. Da gjelder det oppdragsavtalen sier om at handel ikke kommer i stand. Et oppdrag kan gis for høyst seks måneder om gangen (eiendomsmeglingsloven § 6-5).
Et regneeksempel
Si at Hannes avtale sier at hun skal betale påløpte utlegg og 10 000 kroner for arbeidet hvis handel ikke kommer i stand. Utleggene til annonse, foto og opplysninger fra kommunen er 22 000 kroner. Da betaler hun 32 000 kroner. Provisjonen på boligen, som kunne ha blitt flere titalls tusen kroner, betaler hun ikke. Beløpene er valgt for regnestykkets skyld.
Hadde hun i stedet sagt opp oppdraget etter to måneder, kunne megleren krevd et rimelig vederlag for arbeidet så langt og utleggene etter avtalen. Ble det tvist om beløpet, ville avtalen og meglerens regning være utgangspunktet. Regningen skal vise tidsbruken fordelt på fasene i salget og en spesifisert oversikt over utleggene (forskrift om eiendomsmegling § 7-2).
Når megleren har gjort en dårlig jobb
Har megleren forsømt pliktene sine på en måte som ikke er ubetydelig, kan du kreve vederlaget satt ned eller falt bort (eiendomsmeglingsloven § 7-7). Det kan gjelde også beløpet du skal betale når boligen ikke ble solgt. Uenighet kan bringes inn for Reklamasjonsnemnda for eiendomsmeglingstjenester, som gir rådgivende uttalelser.
Vurderer du å prøve en annen megler, står det mer om fremgangsmåten i bytte eiendomsmegler midt i salget.
Kort oppsummert
- Megleren har ikke krav på provisjon eller annet vederlag knyttet til salg hvis handel ikke kommer i stand.
- Oppdragsavtalen skal si uttrykkelig hva du betaler hvis boligen ikke blir solgt.
- Spesifiserte utlegg må som regel dekkes uansett.
- Sier du opp, kan megleren kreve rimelig vederlag for arbeid som er gjort.
- Selger du innen tre måneder til noen megleren har hatt kontakt med, kan provisjonen likevel utløses.