På denne siden
På denne siden
Bolig og leie

Får megleren betalt av banken for å tipse om deg?

5 min lesetid|eiendomsmeglingsloven · forskrift-om-eiendomsmegling
Kort svarJA

Ja, meglerforetaket kan få betalt av en bank for å formidle lån, men megleren personlig kan ikke få noe av det. Foretaket må gi deg og kjøperen skriftlig beskjed om slike inntekter før handelen sluttes. Det som ofte kalles megler tipshonorar, kan bare gjelde formidling av kreditt, ikke betaling for selve meglerjobben. Megleren har taushetsplikt og kan ikke gi banken opplysninger om deg uten at du har sagt ja.

Bygger på§ 5-4§ 3-6§ 7-6eiendomsmeglingsloven§ 5-2forskrift-om-eiendomsmegling

Gro har signert med en megler som hører til et foretak eid av en bank. På befaringen spurte megleren om banken kunne ringe henne om finansiering av neste bolig. Gro lurer på om megleren tjener penger på å sende henne videre.

Hva loven sier om betaling fra andre enn deg

Vår forklaring — les paragrafene ordrett via lenkene

Hovedregelen er streng. Meglerforetaket og alle som jobber der, kan ikke ta imot inntekter eller andre fordeler fra andre enn oppdragsgiveren for å utføre oppdraget (eiendomsmeglingsloven § 5-4). Det gjelder også betaling fra tjenesteytere som brukes for å gjennomføre salget, som fotografer, stylister og takstfolk.

Vederlaget du betaler, kan heller ikke deles med kjøper, selger eller noen som ikke selv har rett til å drive eiendomsmegling (eiendomsmeglingsloven § 7-6). Megleren kan altså ikke gi banken en del av provisjonen din som takk for et tips.

Formålet er det samme som bak kravet om god meglerskikk. Megleren skal ivareta både deg og kjøperen og være uavhengig (eiendomsmeglingsloven § 6-3, første ledd). En megler som får betalt av andre for det hun gjør i oppdraget, kan få interesser som trekker i en annen retning enn dine.

Tipshonorar fra banken for formidling av lån

Forskriften åpner for at meglerforetak i tillegg til megling kan drive formidling av kreditt, så lenge det ikke krever tillatelse etter annen lovgivning (eiendomsmeglingsforskriften § 5-1, første ledd). Formidling betyr her å sette kjøper eller selger i kontakt med en långiver. Foretaket kan få betalt av långiveren for dette, men på to vilkår.

Foretaket må gi både selger og kjøper skriftlig informasjon om inntektene før handelen sluttes (eiendomsmeglingsforskriften § 5-2, første ledd). Og den enkelte megleren eller andre ansatte kan ikke få noen inntekter eller fordeler knyttet til kredittformidlingen (eiendomsmeglingsforskriften § 5-2, andre ledd). Foretaket kan heller ikke betale noen form for bonus til dem for lånene som formidles (eiendomsmeglingsforskriften § 5-2, tredje ledd).

Pengene går altså til foretaket, ikke til megleren som spør deg. Hvor mye foretaket får, kommer an på avtalen med långiveren. Loven sier ikke at du har krav på å få vite beløpet, bare at slike inntekter finnes.

I salgsoppgaven skal megleren dessuten opplyse om foretakets samarbeid med eller tilknytning til andre foretak som tilbyr produkter eller tjenester til partene i forbindelse med oppdraget (eiendomsmeglingsloven § 6-7, andre ledd). Er meglerforetaket eid av en bank, skal det stå der.

Opplysningene dine er taushetsbelagte

Meglerforetaket og alle som jobber der, har taushetsplikt om det de får vite om noens personlige forhold eller forretningsforhold (eiendomsmeglingsloven § 3-6). Hvor mye du skal ha for boligen, hvilke lån du har og hvorfor du selger, er slike forhold.

Megleren kan derfor ikke gi navnet og telefonnummeret ditt til banken uten at du har samtykket. Spør megleren om banken kan kontakte deg, er det et spørsmål du kan svare nei på. Sier du ja, gjelder samtykket det du har sagt ja til, ikke at alt megleren vet om deg kan deles.

Du kan ikke tvinges til å bruke bankens lån

Megleren kan ikke ta oppdraget på vilkår av at du inngår en avtale om noe annet enn eiendomsmegling (eiendomsmeglingsloven § 6-3, tredje ledd). Det kan heller ikke settes som vilkår at du kjøper ytelser uten rimelig sammenheng med oppdraget (eiendomsmeglingsloven § 6-3, fjerde ledd). Et lån til neste bolig har ingen rimelig sammenheng med salget av den du har. Mer om dette står i kan megleren kreve at du tar opp lån i banken deres.

Det samme gjelder kjøperen. En budgiver som har finansiering i en annen bank, skal behandles likt med en som låner i bankens eget system. Megleren skal kontrollere finansieringen før handel sluttes (eiendomsmeglingsloven § 6-8, sjette ledd), men hvilken bank kjøperen bruker, er uten betydning for kontrollen.

Forsikring, strøm og flytting

Foretaket kan også formidle innbo- og villaforsikring, strømavtaler og flytte- og rengjøringstjenester (eiendomsmeglingsforskriften § 5-1, første ledd). Formidling av eierskifteforsikring mot vederlag er derimot forbudt for meglerforetak (eiendomsmeglingsforskriften § 5-1, andre ledd). Megleren kan derfor ikke ta betalt fra forsikringsselskapet for å selge deg boligselgerforsikring.

Finanstilsynet har foreslått å oppheve dette forbudet. Forslaget er ikke vedtatt, se forslag til nye meglerregler i 2026.

Hva du gjør hvis noe ikke stemmer

Får du inntrykk av at megleren personlig tjener på et lån eller en annen tjeneste, eller du ikke fikk skriftlig beskjed om foretakets inntekter, kan du klage til foretaket først. Brudd på § 5-4 og § 7-6 kan gi overtredelsesgebyr fra Finanstilsynet (eiendomsmeglingsloven § 8-9). Har det ført til tap for deg, kan du kreve vederlaget satt ned (eiendomsmeglingsloven § 7-7).

Gro sa nei til at banken skulle ringe. Hun vil sammenligne lånetilbud selv, og vet nå at svaret ikke påvirker hvordan megleren skal behandle henne.

Kort oppsummert

  • Megleren kan ikke ta imot betaling fra andre enn deg for å utføre oppdraget.
  • Foretaket kan tjene på å formidle lån, men megleren personlig kan ikke få noe av det.
  • Du og kjøperen skal få skriftlig beskjed om slike inntekter før handelen sluttes.
  • Megleren har taushetsplikt og trenger ditt samtykke for å gi banken opplysninger om deg.
  • Du kan ikke pålegges å låne i en bestemt bank for å få selge med megleren.
Skal du selge? Be om tilbud fra opptil tre meglere i området. Det er gratis og uforpliktende. Få meglertilbud →
Relaterte artikler
Få tilbud fra meglere